Expert/M: Basecone-documenten verwerken en raadplegen

Hoe verwerkt en raadpleegt u Basecone-documenten in Expert/M?

J
Geschreven door Jan De Boey
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Vooraf

Zorg er steeds voor dat u de meest recente versie van Expert/M gebruikt. Update uw Expert/M-installatie via 'MyServices' > 'MyUpdates'.

U heeft het boekhoudsysteem Expert/M geactiveerd, een dossier gesynchroniseerd en een document geboekt via Basecone.

Basecone-documenten verwerken

Op het moment dat u in het boekingsscherm van Basecone op ‘Boeken’ klikt, stuurt Basecone de boeking naar het boekhoudsysteem. Documenten die niet automatisch geboekt werden, kunt u nog verder verwerken in Expert/M. Daarvoor maakt u gebruik van het verwerkingsscherm en het voorbeeldscherm.

Op de tegel op het startscherm ziet u het aantal Basecone-documenten die verwerkt kunnen worden. Als u op ‘Verwerken’ klikt, opent Expert/M zowel het verwerkingsscherm als het voorbeeldscherm.

U kunt het verwerkingsscherm ook openen via ‘Dagboeken’ > ‘Aankopen’ > ‘Ingave aankopen’ voor aankopen of ‘Dagboeken’ > ‘Verkopen’ > ‘Ingave verkopen’ voor verkopen. Aan het blauwe bolletje op de knop van het voorbeeldscherm kunt u zien dat er Basecone-documenten klaar staan om te verwerken. Klik op deze knop om het voorbeeldscherm naast het verwerkingsscherm te openen:

Op het voorbeeldscherm ziet u een lijst met Basecone-documenten die klaar staan om te verwerken. Het is mogelijk om documenten uit deze lijst te verwijderen. Om het dagboek, het jaar, de boekhoudperiode of de BTW-periode van een document te wijzigen, selecteert u het document en klikt u op 'Aanpassen documenten'.

U dient nu het dagboek, het jaar, de boekhoudperiode en de BTW-periode opeenvolgend in te vullen om de boeking te corrigeren. De andere gegevens (grootboekrekening, leverancier, klant etc.) kunt u nog wijzigen bij het verwerken. Dubbelklik op een document in de lijst op het voorbeeldscherm.

Klik op 'Enkel dit' om enkel het geselecteerde document te verwerken en eventuele wijzigingen aan te brengen. Klik op het zwarte vinkje in het hoofdscherm om het document te verwerken.

Klikt u op 'Dit en volgende', dan zal Expert/M zelf het geselecteerde document en de volgende in de lijst verwerken, behalve als er extra gegevens of correcties nodig zijn om de boeking te vervolledigen.

Basecone-documenten raadplegen

Op het moment dat u een document verwerkt in Expert/M, wordt er een boekstuknummer toegewezen. Dit boekstuknummer kunt u onder andere raadplegen vanaf de 'Document details' in het archief.

Ook in Expert/M kan u de Basecone-documenten raadplegen. Klik vanaf de dagboeken, klant of leverancier op het bijlage-icoon om het betreffende Basecone-document te openen.